Cue bid (cuebid/kontrollmelding)Cuebid’s opprinnelse kommer i to forskjellige former, en melding av en farge motparten allerede har meldt. Eller et cuebid som viser kontrollen i en farge for å undersøke muligheter for slem. Denne siste er den tradisjonelle måten å bruke cuebid på. I den moderne tid har man dog gått over til å kalle et cuebid for en kontroll melding. Dette fordi man ikke nødvendigvis lover førstekontrollen i fargen man melder, noe cuebid normalt gjorde i sin opprinnelige form. Etter at motparten har meldt en farge, så vil en overmelding av den fargen normalt være krav, det krever at makker på en eller annen måte skal bedre beskrive hånda si, enten ved å melde hold hvis han har hold i den fargen, eller han skal svare med et nytt kontrollbud, eller han kan melde samme farge selv for å overføre spørringen til makker. Sier som regel at han ikke har noe av det forespurte. En overmelding av motpartens åpningsmelding er også et cuebid, men det kjenner vi best som Michaels, men det opprinnelige navnet var altså Michaels cuebid, dette viste i sin opprinnelige form kun en hånd som man ikke ville doble med, fordi det kunne makker gjøre om til pass, så her måtte man legge inn et opplagt krav, som da ble kalt Michaels cuebid. I den moderne tid er også det blitt modernisert, idag kjenner vi Michaels cuebid som enten 5-5 i Major, eller 5-5 i Den høyeste og en til. Et direkte hopp i motpartens åpningsmelding er også et cuebid, men det viser IKKE en tofarge hånd eller andre smarte varianter. Det viser rett å slett en solik minorfarge samt stopp i de to andre fargene, man spør rett å slett makker om han har hold i motpartens farge for å spille 3NT. Har han ikke det så melder han 4 kløver som makker enten passer eller korrigerer til 4ruter. Cuebid senere i meldingsforløpet viser normalt spesielle ting det også, jeg skal vise noen forskjellige varianter som dere kanskje har sett før, hvis ikke så kommer de fortløpende og det er interessant lesning. Etter makkers opplysende dobling eller innmelding, et cuebid viser en hånd som er minst like sterk som en åpningshånd. Feks:
Hvis makkerparet ikke spiller sterke direkte cuebid, så vil dobling etterfulgt av et cuebid vise en veldig sterk hånd. Dette er altså ment før man gjorde om Micahels til å inneholde tofarge hender. Feks:
Hvis man deretter overmelder motpartens farge etter at de har meldt inn mot oss, så vil et slikt cuebid normalt vise tilpass og utgangskrav. I Norge er det flere betydninger av en slik melding, men det er nå engang slik et cuebid kan være. Feks:
Hvis vi derimot overmelder motpartens farge senere i meldingsforløpet, så vil det ofte kunne vise hold, eller spørre etter hold. Slike avtaler må gjøres på forhånd og det må være bestemt av makkerparet om det viser eller spør etter hold. Det å spørre etter hold heter faktisk «Western cuebid», mens det cuebidet som viser hold går under navnet «advance cuebid». Uansett hvilken man bruker så kommer et eksempel her.
Til slutt skal vi se på slemundersøkende cuebid, det som vi kjenner bedre som kontrollmeldinger. Disse er altså ibruk etter at man har avklart trumffargen, man har også avklart at man skal spille utgang, så nå gjelder det bare å få undersøkt hvor høyt man skal, eventuelt avklare et par ting før man i det hele tatt går via 4NT blackwood/rkcb eller andre esse spørrende konvensjoner. Det som er felles for disse cuebidene er at de ikke nødvendigvis lover første kontrollen i fargen man melder. Normalt så lover jo som vi vet et cuebid(splinter feks), renons(første kontroll) i fargen. Kontrollbud som vi nå skal se på lover ikke førstekontroll, så her vil vi kunne «cue» ess, konger, singleton or renons om hverandre. For at vi skal få meldt alt dette om hverandre må vi ha spesielle regler for hvordan vi skal cue, noen regler kan være: · Aldri cue flere 2 kontroller enn man har 1 kontroller. · Kun cuebid 1 kontroller først, deretter 2 kontroller · Kun cuebid 1 kontroller
Så vi må altså velge en annen variant, eller må vi det? Nei, vi går for den første, den gir oss mest igjen for penga, eneste unntaket vi legger til er. Når makker har sterkt, så må vi ha lov til å innlede en cuebid sekvens uten å ha 1 kontroller selv. Vi har normalt vist en svak hånd allerede og makker må ha forståelse for at vi kan omgå reglene. Når dette er bestemt, da har vi lov og vi kan cue 3sp over 2hjerter meldingen til makker (nå kjenner jeg vel ingen som ikke hadde gjort dette uansett regler). Dette var det vi hadde om cuebid. Kjapp oppsummering, cuebid finnes i mange varianter, finn de du liker og lær deg dem sammen med din faste makker. Et cuebid lover alltid en eller annen form for kontroll. Enten lover den hold eller den spør om hold. Den kan love en langfarge, den kan love en tofargehånd. Det som uansett er viktig å legge merke til, et cuebid etterfulgt av melding fra samme person, eller en melding etterfulgt av et cuebid, normalt vil være utgangskrav, så ikke pass ned cuebid eller neste melderunde med mindre du er sikker på at det er 100% rett. Da melder du heller engang til og går bet!!!!
|